Ordbog

Når man bevæger sig rundt i vinen verden, støder man ofte på fagudtryk, som måske ikke altid er umiddelbart forståelige. Ordbogen nedenfor rummer en række typiske ord og begreber fra vinens verden.

 

DanskEngelskFranskBeskrivelse
Tiden hvor druerne skifter farveVéraison"Véraison" kalder franskmændene den tid, hvor druerne begynder at tage farve - rødvinsdruerne bliver blå og hvidvinsdruerne transparante.
Svovlsyre/svovldioxidsulphur dioxideSvovlsyre forveksles ofte med sulfit. Svovlsyre findes normalt ikke i vin.
AssemblageAssemblageBlanding af flere vine (druetyper, årgange, gæringsmetoder osv.) for at opnå en bestemt smag.
BrixBrixBrix er en måleenhed, der bruges til at angive sukkerindholdet.
ChaptaliseringChaptalizeSukkerberigelse. Tilsætning af sukker under gæringsprocessen for at opnå en højere alkoholprocent.
EddikesyreAcetic acidEddikesyre findes naturligt i vin, men kun i meget små mængder. Findes det i større mængder, er det tegn på at vinen er ved at blive dårlig.
FermenteringFermentationFermentering er et andet ord for gæring, dvs. omdannelse af sukker til alkohol.
GærYeast
MacérationMacerationNår gæringen foregår mens skaller og kerner stadig er sammen med druesaften sker der en udblødning - Macération. Rødvin gærer typisk en til to uger sammen med skaller og kerner, mens det typisk kun foregår mellem 2 til 48 timer ved fremstilling af rosévin.
Macération carboniqueMacération carboniqueGæringen foregår uden at udbløde druerne. De hele drueklaser gæres uden tilsætning af gær. Det giver en mere frugtig vin med en mindre mængde tanniner. Metoden anvendes i høj grad i Beaujolais.
Malolaktisk procesMalolactic fermentationOmdannelse af æblesyre, der ikke smager godt, til mælkesyre.
Omtales ofte som malolaktisk gæring, selvom det ikke er en gæring.
Mælkesyrelactic acidMælkesyre findes naturligt i vin.
OechsleOechsleSukkerindholdet i druesaften måles i Oechsle. Oechsle værdien divideret med 8 giver et fingerpeg om den endelige alkoholprocent. Oechslegraden divideret med 8 giver et fingerpeg om alkoholprocenten i den færdige vin.
Oechsle er en tysk måleendhed. I Frankrig anvendes typisk Baumé og mange andre steder anvendes Brix (Balling).
OmstikningRacking/SulphitingSoutirage/SulfitageOmstikke vinen fra et fad til et andet
Orange vinOrange WineOrangevin er hvidvin, fremstillet på den originale måde. Oprindeligt blev druerne ikke presset inden gæringen. I dag presses hvidvinsdruerne med det samme, hvorefter det er den rene saft, der gæres. Når man i dag lader hvidvinsdruerne gære sammen med skaller og kerner, kalder man det orangevin.
Sulfit (svovl)SulfitesSvovl findes naturligt i vin. Tilsætning af sulfit i vin sker for at stoppe gæringsprocessen og for forbedre holdbarheden. I rødvin findes tanniner, som er med til at forbedre holdbarheden, så der vil typisk være tilsat mindre sulfit til rødvine.
SyreAcidDer findes mange slags syrer i vin. Et højt syreindhold kan få vinen til at smage frisk. Et for lavt syreindhold kan få vinen til at smage kedelig/flad/uinteressant.
TanninerTanninsEt andet ord for Tanniner er Garvesyre, selvom det slet ikke er syre. Det er polyfenoler. Tanniner stammer fra druens skal og kerner. Tanniner får vinen til at opleves som tør. Tanniner har også en indflydelse på vinen holdbarhed.
VinificeringVinificationVinificeringen er processen som omdanner druesaften til vin.
Vinsyretartaric acidVinsyre findes naturligt i vin.
ÆblesyreMalic acidAcide maliqueÆblesyre findes naturligt i vin. Hvis indholdet af æblesyre er for højt gennemføres en malolaktisk proces for at omdanne æblesyre til mælkesyre.

 

Comments are closed.