Ordbog

Når man bevæger sig rundt i vinen verden, støder man ofte på fagudtryk, som måske ikke altid er umiddelbart forståelige. Ordbogen nedenfor rummer en række typiske ord og begreber fra vinens verden.

 

DanskEngelskFranskBeskrivelse
ÆblesyreMalic acidAcide maliqueÆblesyre findes naturligt i vin. Hvis indholdet af æblesyre er for højt gennemføres en malolaktisk proces for at omdanne æblesyre til mælkesyre.
Vinsyretartaric acidVinsyre findes naturligt i vin.
VinificeringVinificationVinificeringen er processen som omdanner druesaften til vin.
TanninerTanninsEt andet ord for Tanniner er Garvesyre, selvom det slet ikke er syre. Det er polyfenoler. Tanniner stammer fra druens skal og kerner. Tanniner får vinen til at opleves som tør. Tanniner har også en indflydelse på vinen holdbarhed.
SyreAcidDer findes mange slags syrer i vin. Et højt syreindhold kan få vinen til at smage frisk. Et for lavt syreindhold kan få vinen til at smage kedelig/flad/uinteressant.
Sulfit (svovl)SulfitesSvovl findes naturligt i vin. Tilsætning af sulfit i vin sker for at stoppe gæringsprocessen og for forbedre holdbarheden. I rødvin findes tanniner, som er med til at forbedre holdbarheden, så der vil typisk være tilsat mindre sulfit til rødvine.
Orange vinOrange WineOrangevin er hvidvin, fremstillet på den originale måde. Oprindeligt blev druerne ikke presset inden gæringen. I dag presses hvidvinsdruerne med det samme, hvorefter det er den rene saft, der gæres. Når man i dag lader hvidvinsdruerne gære sammen med skaller og kerner, kalder man det orangevin.
OmstikningRacking/SulphitingSoutirage/SulfitageOmstikke vinen fra et fad til et andet
OechsleOechsleSukkerindholdet i druesaften måles i Oechsle. Oechsle værdien divideret med 8 giver et fingerpeg om den endelige alkoholprocent. Oechslegraden divideret med 8 giver et fingerpeg om alkoholprocenten i den færdige vin.
Oechsle er en tysk måleendhed. I Frankrig anvendes typisk Baumé og mange andre steder anvendes Brix (Balling).
Mælkesyrelactic acidMælkesyre findes naturligt i vin.
Malolaktisk procesMalolactic fermentationOmdannelse af æblesyre, der ikke smager godt, til mælkesyre.
Omtales ofte som malolaktisk gæring, selvom det ikke er en gæring.
Macération carboniqueMacération carboniqueGæringen foregår uden at udbløde druerne. De hele drueklaser gæres uden tilsætning af gær. Det giver en mere frugtig vin med en mindre mængde tanniner. Metoden anvendes i høj grad i Beaujolais.
MacérationMacerationNår gæringen foregår mens skaller og kerner stadig er sammen med druesaften sker der en udblødning - Macération. Rødvin gærer typisk en til to uger sammen med skaller og kerner, mens det typisk kun foregår mellem 2 til 48 timer ved fremstilling af rosévin.
GærYeast
FermenteringFermentationFermentering er et andet ord for gæring, dvs. omdannelse af sukker til alkohol.
EddikesyreAcetic acidEddikesyre findes naturligt i vin, men kun i meget små mængder. Findes det i større mængder, er det tegn på at vinen er ved at blive dårlig.
ChaptaliseringChaptalizeSukkerberigelse. Tilsætning af sukker under gæringsprocessen for at opnå en højere alkoholprocent.
BrixBrixBrix er en måleenhed, der bruges til at angive sukkerindholdet.
AssemblageAssemblageBlanding af flere vine (druetyper, årgange, gæringsmetoder osv.) for at opnå en bestemt smag.

 

Comments are closed.